DLACZEGO LUDZIE JEDZĄ?
To pytanie może wydać
się na pierwszy rzut oka trywialne, jednak gdy je sobie zadasz i zastanowisz
się nad odpowiedzią, okaże się ono kluczem do wejścia w pierwszą fazę
świadomości twojego odżywiania. Za chwilę odkryjesz, że odpowiedź na nie
znacznie wykracza poza sferę żywieniową.
Dlaczego jem?
Dzikie zwierzęta
jedzą wtedy i w taki sposób, w jaki zostały zaprojektowane przez Naturę. Jedzą,
by żyć, by być w formie i kondycji, która umożliwia prawidłowe dla nich funkcjonowanie
i przeżycie. Nie uczą się zachowań żywieniowych i nie modyfikują ich świadomie,
sferą żywieniową kieruje instynkt od narodzin do śmierci. Reasumując: INSTYNKT jest tym, co kieruje zachowaniami
żywieniowymi w królestwie zwierząt.
CO KIERUJE
ZACHOWANIAMI ŻYWIENIOWYMI W ŚWIECIE LUDZI?
Żeby zrozumieć
różnicę proponuję, żebyś odpowiedział sobie na poniższe pytania. Zastanów się,
przywołaj w myślach konkretne sytuacje z ostatniego tygodnia, bądź ze sobą
szczery.
KIEDY JEM?
W JAKICH SYTUACJACH
SIĘGAM PO JEDZENIE?
CZY ZAWSZE JESTEM
GŁODNY KIEDY DECYDUJĘ SIĘ COŚ ZJEŚĆ?
CZY TEN POSIŁEK
NASYCIŁ MÓJ GŁÓD I DAŁ MI ŚWIEŻĄ ENERGIĘ NA KOLEJNE KILKA GODZIN?
JAKI PROCENT MOICH ŚWIADOMYCH
MYŚLI STANOWIĄ MYŚLI O JEDZENIU?
W toku ewolucji mózg
zwierzęcy rozwijał się i rozrastał. U człowieka wykształciło się przedmózgowie
i kora przedczołowa, które są anatomiczną siedzibą ludzkiej inteligencji.
Inteligencja człowieka, która jest ściśle związana ze zdolnością do
abstrakcyjnego myślenia, a więc aktywnego przetwarzania informacji, wyciągania
wniosków, podejmowania decyzji dla indywidualnych celów adaptacyjnych, otwiera
pole dla woli, czyli świadomego działania,
które jest czymś odmiennym od reagowania (u podłoża którego leży instynkt,
zlokalizowany w pniu mózgu).
Świadome działanie
jest efektem procesu przekształceń odebranych informacji, w przeważającej
mierze podświadomego. Przekształcanie odbywa się przy udziale aktywnych w danym
momencie i istotnych dla tej konkretnej operacji czynników zakłócających.
![]() |
Rys. odzwierciedla autorską koncepcję |
Czynniki zakłócające
to m.in.
·
Zagłuszacze, które zostały opisane przeze mnie w
poprzednim artykule Punkt wyjścia:Zwierzę vs. Istota społeczna.
·
Emocje, które towarzyszą nam w danej sytuacji.
·
Przekonania zbudowane na własnych
doświadczeniach z przeszłości lub na własnych wyobrażeniach o przyszłości.
·
Kotwice – ulokowane w podświadomości połączenia
między niezależnymi ze swej natury elementami, indywidualnie wytworzone, powstałe
na skutek warunkowania.
Ten złożony,
wielowymiarowy i najczęściej nieuświadomiony proces, który zachodzi w polu
działania woli jest tym, co w dużej
mierze kieruje zachowaniami żywieniowymi ludzi.
Opisywane szeroko
problemy związane z podjadaniem, zajadaniem stresu, jedzeniem z nudów, napadami
głodu, ochotą na słodkie lub niezdrowe jedzenie są ściśle związane z tym, jakie
czynniki zakłócające podświadomie aktywizują się w zindywidualizowanym procesie
przetwarzania informacji.
JAK ZYSKAĆ KONTROLĘ
NAD PROCESEM?
Podstawą do uzyskania
kontroli jest poznanie, a następnie uświadomienie sobie czynników
zakłócających, mających wpływ na twoje zachowania żywieniowe w różnych
sytuacjach. U pacjentów, z którymi pracuję metodą diet coachingu pogłębionego,
w tym celu stosuję trening uważności, który w efekcie przekłada się na
rozszerzenie samoświadomości. Samoświadomość jest tym, co pozwala na
identyfikację poszczególnych czynników zakłócających i zamianę tego, co
nieuświadomione w uświadomione i możliwe do zmiany. Efekt i korzyści z podjęcia decyzji o wyborze
metody diet coachingu pogłębionego w odniesieniu do tego, o czym mowa w
artykule możesz teraz zobrazować sobie odpowiadając na ostatnie pytanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz